Hvordan kan jeg bli tryggere på nettet?

Svar

Vi gjør deg tryggere på nett!
Virus, skadevare, hackere og andre skumle ord som dukker opp nesten daglig på nettet. Hvordan skal jeg egentlig kunne beskytte meg? Nedenfor gi vi deg noen tips til hvordan du kan øke sikkerheten på dine datasystemer vesentlig.

*** Hvordan beskytte datamaskinen mot virus
Med millioner av PC-brukere surfende på nettet til enhver tid, er det nok av mål for ondsinnede programmerere. Mens dataeksperter ikke alltid vet hvorfor programmerere velger å bygge skadelige dataprogrammer, er det faktum at det skjer hele tiden. Datavirus kan stjele personlig informasjon, forstyrre normal drift, tiltrekke spam og slå av datamaskinens harddisk. Å beskytte datamaskinen er avgjørende for et trygt opphold på Internett.

*** Start med det grunnleggende
De fleste datasystemer kommer med sikkerhetsfunksjoner allerede på plass. For eksempel kommer Windows-operativsystemet med Microsoft Windows Security Center. Når du først åpner, starter opp og registrere en ny datamaskin, bør du forsikre deg om at dette programmet fungerer. Det vil gi grunnleggende beskyttelse mot spyware, virus og malware. I tillegg er en grunnleggende brannmur bygget inn i dette programmet, som gir ekstra beskyttelse og stopper for potensielt skadelige programmer. Ved aktivering, ikke bli overrasket hvis sikkerhetssystemet trenger umiddelbar oppdatering. Programvare som beskytter datamaskinen trenger regelmessig og konsekvent oppdatering for å fungere optimalt. Virus blir genereres ofte og flere måneders etterslep mellom når datamaskinen ble laget, og når du først tok den i bruk kan bety at databasen med antivirusinformasjon er utdatert. Heldigvis ordner programmet dette selv.

*** Oppgraderinger skal dekke dine behov
Mange maskiner opererer i lang tid med bare grunnleggende beskyttelse på plass. Men tunge databrukere eller de som har risikofylte surfevaner kan noen ganger ha nytte av å oppgradere sine virus, spyware og malware-beskyttelse, samt bruke en fyldigere verdig brannmur; Dette er spesielt viktig hvis du bruker en PC i nettverket. Basic eller gratis virusbeskyttelse vil fortsatt skanne og oppdatere for virus. Betalte programmer, men har flere funksjoner, blant annet er de ofte enklere i bruk, utfører flere funksjoner uten tilsyn osv. Du bør også tenke deg om før du legger til et nytt antivirussystem. Flere falske systemer lover deg gull og grønne skoger, men er i realiteten et skadeprogram selv. Les tester, prat med venner og finn frem til noe som passer for deg. Nedenfor skal vi skrive noen ord om to gode systemet som vi anbefaler sterkt (Det ene systemet selges av Serverhus AS, men vi har forsøkt å være så balansert som mulig i informasjonen vi gjengir):

**** Serverhus / AntimalWare
Serverhus sitt system er svært godt da det fungerer via nettskyen slik at minimalt med filer ligger installert på din datamaskin. Dermed blir det vanskelig for virusprodusentene å deaktivere beskyttelsen. Videre fungerer den ikke bare på virus, men også påspyware, malware, PuP (Potensielt Uønsket Program – oftest reklame) m.m. Dersom virus oppdages vil både du som kunde OG Serverhus tekniker varsles straks via SMS/E-post og kunne igangsette tiltak. Fordelen med dette systemet er at Serverhus tekniker kan bistå deg direkte dersom du har begrenset kunnskap om datavirus/datamaskiner. Det medfører ingen kostnad dersom tekniker utfører fjerning av virus. Systemet krever også begrensede ressurser slik at datamaskinen din ikke blir tregere ved at programmet jobber i bakgrunnen. 80% av all jobben gjøres i nettskyen.

**** Alternativ nummer 2: AVAST Premier
Vi bruker ofte AVAST på de systemene som vi av ulike grunner ikke kan benytte vår egen løsning på (f.eks maskiner som sporadisk ikke er tilknyttet nett eller lignende). AVAST har også en rekke funksjoner som gjør vår verden tryggere om vi er mye ute hos kunder m.m. Programmet sikrer naturligvis mot alle kjente trusler, har en innebygget brannmur osv. Men det skanner også nettverket du er tilkoblet og leter etter «farer». En nyttig funksjon om du skulle bruke datamaskinen på en flyplass eller lignende. Ved bruk av nettbank har den også en egen «Sandbox» modus, hvor den krypterer all kommunikasjon mellom deg og nettbanken, slik at uvedkommende ikke får tilgang til informasjonen uavhengig av hvilke ondsinnede programmer de har klart å snike inn på din datamaskin. Den kanskje beste funksjonen er dog (etter vår personlige mening) at den automatisk holder *all* programvare oppdatert på maskinen og ikke bare Windows programmer (som Windows update gjør). Adobe, Flash, Java m.m. er oppdatert til siste versjon til enhver tid med AVAST på maskinen. Avast kan du kjøpe online selv, eller via Serverhus AS. Og vi bistår mer enn gjerne med oppsett og ekstra sikring av dine datasystemer.

**** MalWarebytes fjerne møkka!
MalWarebytes er et program som er eksperter på å fjerne uønsket programvare på din datamaskin. Vi benytter denne ukentlig til å scanne gjennom maskinen for å se at det ikke har sneket seg inn søppel. Selv om et godt antivirusprogram gjerne dekker mye av hva MalWarebytes dekker, så ser vi svært ofte at MalWarebytes finner en rekke malware/uønskede programmer som antivirus ikke finner frem til. MalWarebytes fjerne i hovedsak reklameprogrammer, skadeprogrammer, trackere som finnes for å overvåke dine internettvaner.

*** Lær om Spyware Risiko
Spyware skaper risiko at mange PC-brukere ikke er klar over. Hvis du bare beskytter mot virus, kan du forlate datamaskinen åpen for skade. De fleste er kjent med spyware som initierer og tiltrekker irriterende annonseprogrammer. Spyware, men kan være mye mer skadelig også. Shopping vaner kan spores av spyware. Selv om ikke akkurat skadelig, noen mennesker anser dette et brudd på personvernet. De verste spyware programmer forstyrre normal drift og kan også spore hva du skriver, sende personlige opplysninger til folk som ønsker å stjele identiteten din. Noen spionprogrammer omdirigeringer leseren din til ulike nettadresser, øker risikoen for virus infeksjon og bedrageri. Eksempelvis kan den «lytte» til all informasjon om nettbanken din. Dermed har den som oftest navn, personnummer, kontonummer m.m. Dette sendes raskt til uvedkommende. For deg som har nettsider kan også spyware legge seg inn på dine hjemmesider og infisere alle dine kunder med virus (svært negativ PR). I ytterste konsekvens kan også din datamaskin brukes til distribusjon av ulovlige programmer som musikk video eller overgrep av barn. Da PCen din aldri har vært ment for slikt, stopper ofte «loggene» hos deg, og det kan bli vanskelig å bevise uskyld i en slik sak.

*** Hvordan virus virker
Den største forskjellen mellom spyware og virus er hvordan de er fordelt. Et virus reproduserer seg selv og legger til et dokument som datamaskinen sender, mens spyware kan lagres som en cookie eller sporingskode. Et virus er oftest funnet med et stykke programvare, for eksempel et dokument, bilde eller musikkstykke. Når du arbeider med e-post, er det nødvendig å åpne et vedlegg for å bli smittet, noe som indikerer at i de fleste tilfeller må datamaskin brukeren invitere skadelig programvare for å gjenskape det på deres system. Selvfølgelig, de fleste har ingen anelse om det er der eller hva som skjer. Noen av de mest utspekulerte og mest skadelige virus forkler seg faktisk som gratis antivirusprogrammer, noe som gjør dem svært vanskelig å oppdage. På grunn av dette, er det viktig å bli kjent med ditt antivirusprogram, og vet hvordan det ser ut og hva de vanlige skript og ledetekster er under drift. Virus gjøre noen av de samme tingene som spyware gjør; de bare gjøre det annerledes. En aktiv viruset kan stjele personlig informasjon, generere annonser eller slå av systemet, inkludert de aller antivirusprogrammer som kan fikse problemet.

*** Ta trinn for beskyttelse
Den beste måten å beskytte mot virus å være utdannet. Bli kjent med hvordan ondsinnet programvare kan se ut. Hvis du får en e-post eller blir bedt om å laste ned en fil som du ikke kjenner eller ser mistenkelig, kontakt en datakyndig i ditt nærmiljø eller send en E-post til hjelp@serverhus.no . Sett programvare for å oppdatere og skanne automatisk for å sørge for at systemet er kontinuerlig overvåket. I tillegg jevnlig sjekk på databaser utgitt av ulike virus beskyttelse tjenester; mange vil gi lister over symptomer og risiko, samt den vanlige måten filen får tilgang til uten kostnad for publikum.
Dessverre infiseres veldig ofte personer av dialogbokser som dukker opp på ulike sider. Disse fremstår svært seriøse og kan ofte har tillitsvekkende informasjon. Gjerne med teksten «Vi har funnet 2 virus på maskinen din, klikk her for å fjerne det gratis». Dersom man klikker her, har man i praksis invitert programmet inn på maskinen. IKKE la deg lure, kjenn DITT virusprogram, og forhold deg til dette. Ingen virus kan finnes ved besøk på en tilfeldig nettside.
Mye informasjon? Usikker på hva som er best for deg? Kontakt oss gjerne via Facebook, eller via hjelp@serverhus.no så guider vi deg kostnadsfritt gjennom jungelen av programmer og løsninger.

Til sist lenker til programmer vi har omtalt i vår gjennomgang:
* Serverhus AS Antivirus: serverhus.no/ (Velg kontakt oss)
* AVAST Antivirus: avast.com/ - Velg demoversjon av premiere
* MalWarebytes Antimalware - www.malwarebytes.org/

Følg med i ukene fremover for flere gratis tips av Serverhus AS.
#serverhus #serverhusas #antivirus #datavirus #problemfridatahverdag

Flere tips finner du helt gratis:
serverhus.no/
- hjelp.serverhus.no/ .