Datamaskinen min har blitt veldig treg, hva kan jeg gjøre?

Svar

Treg PC?

I tiden fremover vil vi bruke disse sidene til å samle mange nyttige tips for deg som sliter med en alt for treg datamaskin. Det er ikke sikkert disse løsningene gjør maskinen din raskere, men de fungerer som en utmerket "test-selv" liste før du ber om mer hjelp.

1. Fjern program du ikke bruker
Hvert eneste program du har installert tar opp dyrebar plass på harddisken, derfor bør du avinstallere de programmene du ikke bruker.
Slik gjør du det:
- Klikk på Startknappen nederst til venstre, deretter på Kontrollpanelet.
- Dobbelklikk på valget. Legg til eller ta bort program.
- Merk de programmene du ikke trenger, og klikk på Endre/Ta bort.

2. Sjekk at du ikke er virusinfisert
Mange virus gjør seg lite bemerkede for deg som bruker, men de kan stå og spy ut søppel- og viruspost likevel. Det senker hastigheten på pc-en din betraktelig.

Gå inn på en av antivirusleverandørenes hjemmeside, sjekk og fjern virusene fra pc-en din.
Kjør først en skanning av pc-en din for å sjekke hvilket virus du eventuelt er infisert av, og bruk deretter opprenskningsverktøyet deres til å fjerne ulumskheten.

Det anbefales å kjøre en virussjekk hver 3-4 dag. Dette kan settes automatisk via f.eks Norton Internet Security 2008.

3. Fjern cookies og spyware
Når du surfer på internett blir det automatisk lagret små program på harddisken din som samler informasjon om deg og surfevanene dine.

Disse kan være relativt harmløse cookies, eller såkalt spionprogrammer.
Ved å bruke gratisprogrammet Ad-Aware blir du kvitt disse programmene, som også stjeler prosesseringskraft fra maskinen din.

Ad-Aware går gjennom harddisken din og rensker bort cookies og spyware, noe som ikke bare gjør PC-en din noe raskere, men også mer stabil og ikke minst sikker.

4. Rensk opp harddisken din
Når du surfer samles det en hel del filer på harddisken din som gjør nettleseren langsommere og som tar opp plass på harddisken. Du kan fjerne disse filene ganske enkelt.

Slik gjør du det:
- Klikk på Startmenyen nederst til venstre og velg Kjør.
- I vinduet som kommer opp, skriver du cleanmgr.
- Velg harddisken i rullegardinmenyen, klikk ok, og de unødvendige filene letes opp.
- Kryss av for alle alternativer utenom Komprimer gamle filer, og klikk igjen på ok.

Opprydding på harddisken bør gjøres hver 3 måned. Programmer som ikke brukes bør slettes.

5. Ta bort programmer du ikke trenger fra startmenyen
I startmenyen finner du en mappe med snarveier til programmer som starter opp automatisk når du fyrer opp maskinen din. Disse er ofte unødvendige, og tar du bort disse snarveiene starter pc-en din ofte raskere.

Velg de programmene i autostartmappen som du sjelden bruker, og fjern disse.

6. Defragmentér harddisken
Filene på pc-en din lagres i små fragmenter der det er rom på harddisken. Hver gang du starter eller åpner et program, tar det langt tid for maskinen å finne alle smådelene.
Gjennom å defragmentere harddisken din kan du pare sammen alle de små fragmentene og spare disse i én enhet. Dermed blir det raskere å starte opp programmene.
OBS! Å kjøre en defragmentering av harddisken kan ta flere timer, så det lønner seg å la pc-en jobbe med dette over natten.

VIKTIG: Du må stenge ned alle andre programmer og oppgaver før du defragmentere pc-en
Det lønner seg også å fjerne programmer du ikke bruker (se ovenfor), før du kjører defragmenteringen.
Slik gjør du det:

- Gå inn i Startmenyen og klikk på Tilbehør, deretter Systemverktøy.
- Under Systemverktøy finner du programmet Diskdefragmentering – dobbelklikk på denne.
La pc-en få jobbe seg ferdig i fred.

Defragmentering anbefales å gjøre 1-2 ganger i året.

7. Rensk opp i Windows-registeret
I registeret lagres alt du gjør med PC-en din, og maskinen må gå gjennom alle filer Windows-registeret når du skal utføre en operasjon.

Har du mange gamle, utgåtte oppføringer fra program du har slettet her, gir du PC-en en tyngre jobb enn nødvendig.

Den enkleste måten å renske opp i dette registeret er å bruke et program laget for dette formålet, for eksempel gratisprogrammet RegCleaner. Programmet har til og med støtte for norsk språk.
I dette registeret bør du være forsiktig med hva du gjør. Det er svært mange oppføringer her som pc-en din trenger for å kunne virke optimalt.

RegCleaner går gjennom registeret og fjerner utgåtte og overflødige oppføringer, for eksempel fra gamle programmer som du har fjernet.

Programmet har en lang rekke funksjoner og alternativer, men dersom du ikke er sikker på hvordan du skal bruke disse, bør du holde deg til ”Rens Registere”-funksjonen.

Slik gjør du det:
- Last ned programmet til pc-en din fra linken ovenfor.
- Velg plassering, gå deretter inn i mappa hvor du har plassert det via Utforsker, og klikk på ikonet merket RegCleanr.
- Gå inn på Alternatives/language/norwegian, og trykk på Hjelp. Sørg for å lese filen LesMeg før du bruker programmet.
- Gå deretter inn på Verktøy, trykk Rens Registeret og deretter Alle ovenstående alternativer.
Programmet kommer deretter opp med en liste over hva det mener er overflødige filer. Klikk av for de filene du vil slette, og trygg Ta bort markerte.
Føler du at du ikke forstår programmet, og du ikke har backup-disker eller cd-er med originalene av programvaren din, så la være å slette noe.

Programmet har også en backup-funksjon, slik at du kan hente fram igjen slettede filer.

8. Dropp pene løsninger
I Windows XP inngår det en hel haug med småfunksjoner som gjør operativsystemet penere å se på, men kraften de bruker kan heller brukes i de programmene du jobber med. Det samme gjelder Vista.

Slik gjør du det:
- Høyreklikk på Min datamaskin ( du finner den i Startmenyen) og velg Egenskaper lengst ned i listen.
- Klikk på avansert, og deretter på Innstillinger i feltet som kommer opp.
- I neste vindu klikker du på fliken som heter Visuelle effekter, og sett kryss i ruten for Beste Ytelse.
Har du et litt svakt grafikkort, kan denne endringen gjøre maskinen din betydelig raskere.

9. Slett midlertidige filer
Dersom nettleseren din er blitt treg i det siste, kan det være at du har mange midlertidige internettfiler liggende. Disse filene er enkle å fjerne.
Slik gjør du det:
- Start nettleseren din og klikk på Verktøy øverst i vinduet.
- Velg Alternativer for internett, og fliken Generelt.
- I boksen for Midlertidige internettfiler trykker du Slett filer og kryss av for Slett alt frakoblet innhold. Trykk OK.

10. Reparer småfeil på harddisken
Før eller siden får du feil på harddisken, enten fordi du ikke følger prosedyrene når du slår av maskinen eller fordi du har hatt strømbrudd.
Med diskskanning kan du sjekke om alt fungerer som det skal, og automatisk rette opp mindre feil.

Slik gjør du det:
- Trykk Start og velg Programmer.
- Velg Systemverktøy og deretter Diskskanning.
- Sjekk at du har satt kryss i feltet Reparer feil automatisk, velg hvilken stasjon du vil kontrollere (harddisken er som oftest C) og trykk start.