Hvordan kan jeg vite hvilken PC jeg bør velge? Selgere ønsker jo alt for ofte å selge meg de dyreste alternativene. Har dere noen generelle tips?

 

Svar

Å kjøpe ny PC kan være en stor investering, og møte med en overivrig selger er ikke alltid det enkleste om datakunnskapen er begrenset. Derfor tenkte vi at vi skulle komme med noen generelle tips til deg som er på PC jakt. Dog er PC kjøp veldig individuelt, så det er vanskelig å svare eksakt på ditt behov. Av den grunn oppfordrer vi alle til å kontakte oss på support@serverhus.no for en uforpliktende samtale om behov før du kjøper PC. På den måten kan vi være sikre på at du får akkurat det du har behov for.

 

1: For deg som bare surfer og bruker Facebook, online E-post m.m.
Bruker du datamaskinen i stor grad til surfing på sider som VG, Dagbladet og Facebook, kanskje med litt brevskriving av og til, anbefaler vi deg ikke å kjøpe en alt for dyr datamaskin. Samtidig er de rimeligste bærbare maskinene ofte veldig trege med relativt store begrensninger. For denne kundegruppen anbefaler vi sterkt Goole sin Chromebook. Den har svært begrenset intern lagringsplass, men stor plass i «nettskyen». Maskinen blir ALDRI varm under bruk, og batteritiden er på opp imot 10 timer hvilket er et stort pluss i vår bok. Videre bruker den bare 3-6 sekunder fra trykk på strømknappen til din er online og klar til bruk. 
Vi gir den også pluss for at enhver person med en Google konto kan benytte maskinen om de er på besøk, samt at den har en relativt oversiktlig gjestefunksjon. Det finnes en lang rekke programmer (gratis) både Officepakker, spill, bildebehandling m.m. Bakdelen er at de aller fleste av disse krever nettilgang. Det vil si at du mister tilgangen til mange av programmene dersom nettforbindelsen faller ut. Dog vil du kunne jobbe relativt uhindret ved å benytte de interne 16GB lagringsplass, som synkroniseres automatisk straks maskinen «finner nettet» igjen.

2. Middels PC bruker, tekstbehandling, litt spill og musikk m.m.
Her ville vi lagt oss i prisklasse rundt 4000,-. Man får maskiner ned til 2990, men disse ville vi valgt å oppgradere med noe mer internminne, og kanskje en SSD harddisk for å kunne få en god nok ytelse/hastighet. Som standard leveres de rimeligste maskinene med innebygde kaffepauser for nesten enhver jobb. Investering i internminne/ram gir en vesentlig økning i hastighet og ytelse. For denne prisen bør du også kunne forvente at maskinen leveres med 12 måneders tilgang på Microsoft Office (IKKE demoversjonen). Fremdeles er vi på Laptop/bærbar.

3. Kraftige spill, video/bilderedigering og ofte bruk av maskinen
For vår del går det her ett skille mellom pris vs nytte for Laptop/bærbar og en stasjonær PC. Her bør du vurdere om en stasjonær PC er mer hensiktsmessig. Naturligvis avhengig av hvilket budsjett du har. Maskinen vi bruker i dag har en prislapp på ca 9500,- og er en stasjonær PC. Den slår kraftig knockout på veldig mange andre maskiner i ytelsestester, og er en fryd å jobbe på. Den er støysvak, superrask med SSD teknologi og godt med Internminne. Samtidig som det skal veldig mye til før vi opplever «hikke». Skulle vi ha valgt en tilsvarende Laptop/bærbar PC, ville vi fort ha havnet på opp imot dobbel pris. I tillegg sitter vi her og nyter av to skjermer på 27 tommer, hvilket gir oss et fantastisk arbeidsområde. Eksempelvis ved å kunne ha originalbildet på en skjerm, og redigere detaljene på skjerm nummer to.

Dette har vært en veldig «rough» inndeling av hva vi mener er en OK maskin ut ifra bruksområder. Det ligger mange maskiner «imellom» tipsene våre, som sklir inn i hverandre basert på hva du bruker maskinen til. Tipsene gir deg dog en pekepinn på hvilke prisnivåer vi mener er fornuftig å legge seg på.

Dessverre føler vi at alt for mange hele tiden vil selge deg «opp», dvs. at du sitter igjen med en maskin hvor du kanskje klarer utnytte 5% av datakraften, og da sier det seg selv at du har betalt for veldig mye du ikke trenger.

Samtidig bør man tenke på at man skal ha en maskin som skal holde noen år fremover, og igjen avhengig av bruk kan det være fornuftig å legge seg litt over «dagsbehovet».

 

Forvirret nå?

Jeg skulle ønske jeg kunne si at det er enkelt å kjøpe seg ny datamaskin, men dessverre så er det ikke alltid like lett. Og nettopp derfor kan det være lurt å kontakte oss før du handler, slik at du kan få litt råd på veien. Serverhus.no tar ikke betalt for dette. Selvfølgelig blir vi glade om du vurderer å kjøpe din datamaskin fra oss, men etter våre råd, står du helt fritt til å kjøpe din neste datamaskin der du selv ønsker.


Les gjerne noen av artiklene vi har her på serverhus.no, slik at du også lærer litt om de «skjulte kostnadene» som de store kjedene ofte påfører deg.