Hva er virus, og hvordan unngå de?

Det finnes utrolig mange forskjellige virus - i skrivende stund inneholder siste utgave av Symantec Norton Antivirus beskyttelse mot over 63.000 forskjellige - det kommer titalls nye virus hver dag, og de blir stadig mer aggressive. Det er derfor meget viktig å beskytte datamaskinen slik at du unngår å bli smittet.

Skal du beskytte deg maksimalt, bør du lese, og helst forstå følgende;

Hva kjennetegner virus?

Virus smitter

Trykk på Lagre mapper. Her ser du hvor ditt meldingslager er på din harddisk

Filene i meldingslageret heter for eksempel Innboks.dbx, Utboks.dbx, Folders.dbx, og du bør ta en backup av alle filene i ditt meldingslager. Adresseboken er også svært viktig for mange og den bør man også ta en backup av. Adresseboken heter dittbrukernavn.wab.

• Virus er alltid uønsket!
  • Virus finnes i både gamle og nye versjoner og typer
  • Virus er som regel vanskelig å bli kvitt helt
  • Virus kommer tilbake med jevne mellomrom
  • Virus infiserer via epost, Internet, disketter, CD-romplater, og andre lagringskilder
  • Maskinen blir infisert når et infisert dokument eller en smittet fil åpnes
  • Et virus fører til at noe uønsket og utilsiktet skjer

Hva er grunnen til at virus spres?

• For få har antivirusprogrammer, og vet ikke at de sprer virus
  • Det blir stadig mer vanlig å transportere data mellom maskiner

Et virus er definert etter følgende kriterier:

• Et virus er definert etter sin evne til å formere/kopiere seg selv. Dette skjer å ulike måter, avhengig av virustypen
  • En virusvert kan være en fil på en server, arbeidsstasjon, diskett, et dokument, eller en Boot Record.

Et virus kan:

• Lage en uønsket melding
  • Sørge for uønsket sletting av filer
  • Føre til uønsket endring av lagret data
  • Sette i gang uønsket kopiering
  • Oppta diverse ressurser som for eksempel lagrings- og diskplass, hastighet eller nettverksressurser
  • Inkluderer seg selv i koder uten tillatelse
  • Gjøre skade på den infiserte maskinen eller andre lagringsmedier
  • Være helt ufarlige, men de er allikevel aldri ønsket!

Hva annet kan vi si om virus?

• Virusinfeksjoner er faktisk sjeldne
  • Når de oppstår må de behandles raskt og riktig
  • Feilaktig fjerning av virus kan også gjøre skade
  • Feilaktig fjerning av antatt virus kan fjerne andre programdeler du trenger på PC'en
  • Et virus kan spre seg fra program til program, uten at du er klar over det
  • Du trenger ikke å gjøre noe bevisst for å videreføre viruset, alt man trenger å gjøre er å gi viruset en vert, selve spredningen tar viruset seg av selv!

Bruk et anti-virus program!
Vi anbefaler sterkt Norton Antivirus fra Symantec. Husk at du også må vedlikeholde programmet når det er installert. Det betyr at du jevnlig må laste ned nye virusdefinisjoner, siden disse inneholder virussignaturer som antivirusprogrammet kan gjenkjenne. Inkludert i Norton Antivirus får du ett års gratis abonnement på virusdefinisjoner. Disse kan Norton Antivirus automatisk laste ned fra Symantecs hjemmesider. Skal du gjøre dette manuelt anbefaler vi at du gjør det MINST en gang pr uke!

Hvordan unngå å bli utsatt for angrep:
Kjør alltid et antivirusprogram som beskytter din datamaskin. Åpne aldri filer/programmer du ikke vet hva inneholder. Er du i tvil om en fil/program, kjør en virusskanning først.

Bruker du prateprogrammer (IRC, Messenger, Chat) - så vær svært forsiktig med å motta filer. Vær også forsiktig med ZIP-filer - du bør kun motta filer som er i ZIP-format, og unngå filer som pakker seg ut selv. Hvis du henter ZIP-filer bør du altså ha WinZip eller tilsvarende program for å pakke ut de filene du mottar. I det siste har det også kommet virus som spres via prateprogrammer, uten at man må motta en fil først.

Noen virus utnytter sikkerhetshull i internettlesere og epostprogrammer. Et godt tips er å alltid oppdatere programmene som bruker internett og epost. Microsoft oppdaterer ofte Internet Explorer og Outlook Express, slik at disse skal være mindre utsatt mot virusangrep/spredning. Vi anbefaler at du bruker Internet Explorer 6.0 eller nyere.

Slik reduserer du risikoen i Outlook Express:
Hvis Outlook Express er inndelt i tre vindu, og du kan lese epostmeldingene nede til høyre, så er forhåndsvisning aktivert. Noen virus aktiveres ved åpning av selve meldingen. Når forhåndsvisning er aktivert vil også virus bli aktivert når eposten forhåndsvises. Man bør slå av forhåndsvisning for å redusere risikoen for virusangrep.

• Gå først til innboks
  • Klikk på Vis
  • Klikk på Oppsett
  • Fjern huken i ruten ved Vis forhåndsvisningsrute
  • Klikk OK

Prøv å unngå epost med vedlegg!
I en "vanlig" epost - dvs kun med tekst er det ikke mulig å legge inn virus. Problemet kommer med vedlegg og HTML-formatert tekst. Nyere epostprogrammer sperrer automatisk tilgang til vedlegg som kan inneholde virus. Vedlegg som kan inneholde virus kan være filer av typen: DOC, SCR, XLS, EXE, COM, BAT, PIF, PPS, HTM, HTML etc.

Når du mottar en epost med vedlegg, så skann mottatt fil for virus før du åpner vedlegget. Vanligste måten et virus spres på i dag, er ved missbruk av din personlige adressebok. Virus sender seg selv til alle dine kontakter! Mottar du en epost fra en kontakt hvor emnet inneholder uvanlig tekst, ta kontakt med avsender og spør om det kan være riktig.

Bruk antivirusprogrammer som også skanner epost. Norton Antivirus har automatisk skanning av epost og oppdager virusinfiserte vedlegg og skadelig HTML-kode.

Infisert?
Er du først blitt infisert bør du søke hjelp så snart som mulig. Koble maskinen fra interett (trekk ut modem-/ISDN-/nettverkskabler). Er det mulig å identifisere viruset kan man kanskje klare å fjerne det med de rette verktøy. I verste fall må man kanskje formatere og reinstallere Windows på ny!

Backup!
Hvis uhellet er ute, er du imidlertid avhengig av å kunne få tilbake tapte filer. Man bør derfor alltid ha en backuprutine slik at viktige filer aldri går tapt. Vi kan hjelpe deg med å finne fram til en backuprutine som passer deg og ditt behov.

Dersom harddisken ødelegges av virus vil dette være din eneste mulighet for å få igjen viktige data! Du bør derfor være nøye med å lagre filene dine til samme mappe slik at du må brenne ut færrest mulige mapper. I tillegg til "Mine Dokumenter" bør du også ta kopi av all epost.

Banen til meldingslageret i Outlook Express finner du slik:

• Klikk Verktøy
  • Klikk Alternativer
  • Klikk Vedlikehold

Har du problemer med virus eller annen Malware? Besøk Serverhus.no så hjelper vi deg.