Datamaskiner er stadig utsatt for risiko, og du bør hele tiden sørge for å ha oppdatert antivirus/spyware programvare på maskinen din. Det er imidlertid ikke alltid like lett å vite hva man bør velge, og av den grunn skal vi forsøke gi noen gode råd og tips.

Antivirusprogrammer

Ofte følger det med en antivirusløsning når du kjøper datamaskinen din, denne anbefaler jeg deg i de aller fleste tilfeller å fjerne. Disse er ofte lagt inn som ekstremt light-utgaver og har med seg mange uønskede funksjoner. Vi benytter oss personlig ofte av AVG (avg.com) som er et gratis antivirusprogram. Dette er relativt raskt og gjør ikke maskinen tregere slik som flere av de store programmene kan gjøre. Microsoft Security Essentials (microsoft.com/security_essentials/ ) er også et godt alternativ for mange. Sørg også for at du kun har et virusprogram – dersom du kjører flere virusprogrammer risikerer du at virus slipper igjennom og i verste fall kan du skade datamaskinen din.

Spyware/Adware/Malware

I dag er nesten denne kategorien en større trussel enn datavirus. Dette er programmer som kan vise uønsket reklame, overstyre nettsidene du skal inn gå (ved f.eks å styre dnb.no inn på en annen side som ligner – nå du nå logger deg inn vil uvedkommende ha tilgang til minimum ditt personnummer), eller rett og slett gjøre datamaskinen din veldig treg. Denne typen programmer er svært omfattende og du kan bli «infisert» bare ved å besøke en nettside (også de store, annerkjente nettsidene kan fra tid til annen rammes – ofte via reklameinnslag). Dessverre oppdager ikke antivirusprogrammer denne trusselen, og du bør dermed jakte på et nytt program. Men her er det viktig å holde tungen rett i munnen, for de som lager disse skadevare produktene «gjemmer seg» gjerne bak å være nettopp et slikt produkt. Før du legger til et slikt program bør du dermed ALLTID google programmet for å lese hva andre mener. Skulle du få en pop-up på skjermen din som sier «Maskinen din er utsatt for risiko, 200 problemer oppdaget – klikk for å fikse» - IKKE svar ja på dette. Dette er faktisk den vanligste måten å bli infisert av skadevare på. Selv benytter vi malwarebytes.org da denne gir oss god beskyttelse. Man skal også være klar over at ikke alle programmer tar alle trusler – og dermed bør man kanskje ha flere programmer. Spybot Search & Destroy fra safer-networking.org/dl/ er også et godt program. Benytter man i tillegg en løsning fra Piriform.com (CCleaner) har man relativt god sikkerhet på maskinen.

La Serverhus hjelpe deg

Serverhus AS har naturligvis også en egen løsning for å hjelpe deg. Vår løsning er en fjernstøttet antivirus/spyware som kjører daglige virussjekker av maskinen din. Du legger i så tilfelle inn et program på din datamaskin, som tillater vår server å motta informasjon om trusler funnet på maskinen din. Ved infeksjon vil både du og tekniker hos Serverhus AS motta varsel om dette før denne settes i karantene. På denne måten er du ekstra trygg på at alle trusler blir godt ivaretatt. Ser vi f.eks at samme trussel dukker opp til stadighet, kan tekniker i samarbeid med deg som kunde (krever at du oppgir 9 sifret passord) fjernstyre maskinen din for å identifisere/fjerne problemet. Dette systemet dekker både virus, spyware og en rekke andre trusler. Du kan også utvide denne løsningen til å advare dersom din harddisk er i ferd med å bli ødelagt, om maskinen blir for varm og står i fare for å bli skadet eller om det mangler sikkerhetsoppdateringer på maskinen. Kontakt oss på hjelp@serverhus.no om du ønsker mer informasjon om denne løsningen.

Systemet vi benytter har blitt tildelt utmerkelsen VB100 for pålitelighet av magasinet “Virus Bulletin”. Denne utmerkelsen sertifiserer en oppdagelsesfrekvens på 100 % av skadelig programvare angitt som "In the Wild" av "WildList Organization". Anti-malware-programvare som er tildelt dette sertifikatet, må dessuten ikke generere falske positive resultater.

Diverse tips

Om du ikke helt vet hvorfor dette er så viktig, og tenker at du ikke har så mye viktig på maskinen din, kan du lese mer om hvordan kriminelle bruker maskinen din til spredning av barnepornografisk materiale, ulovlige filmer/musikk m.m. Husk, det er nettopp det faktum at du «ikke er viktig på Internett» som gjør deg til et godt mål for kriminelle som ikke ønsker å bli oppdaget.

Besøk oss gjerne på Serverhus.no om du har spørsmål.